Grad Zagreb – zelen, inovativan i održiv grad. Grad solidarnosti i jednakih mogućnosti.

Naši projekti

Poruka

Failed loading XML...
U Bruxellesu se održao Europski tjedan regija i gradova

U Bruxellesu se održao Europski tjedan regija i gradova

U Bruxellesu se održao Europski tjedan regija i gradova, konferencija posvećena kohezijskoj politici kojom Europska komisija nastoji smanjiti nejednakosti između bogatih i siromašnih dijelova EU-a.

Europska komisija bi do kraja tjedna trebala imati potpisane sporazume s 23 od ukupno 27 zemalja EU-a što je preduvjet da zemlje povlače novac iz EU fondova u novom razdoblju od 2021. do 2027. godine. Ugovori bi zatim trebali biti potpisani i s Mađarskom, Španjolskom, Belgijom i Luksemburgom.

Hrvatska vlada je prije jedanaest dana potpisala taj sporazum pa će za nekoliko mjeseci, kada vlada pripremi natječaje, subjekti u Hrvatskoj moći prijavljivati projekte koje žele sufinancirati novem iz EU-a. Hrvatskoj je na raspolaganju devet milijardi eura.

Tijekom četiri dana sudionici su raspravljali kako novcem iz EU-a provoditi zelenu i digitalnu tranziciju te jačati položaj mladih. Također su govorili i o mogućnostima korištenja tog novca za suzbijanje rasta cijena struje i plina te zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine.

Konferenciju zajednički organiziraju Europska komisija i Europski odbor regija i gradova, savjetodavna institucija koja u Bruxellesu zastupa interese regija i gradova.

Trećina novca iz zajedničkog proračuna EU-a koristi se za kohezijsku politiku, odnosno punjenje fondova za financiranje projekata u 27 zemlja EU.

Europski tjedan regija i gradova održava se 20. godinu zaredom a do zatvaranja u četvrtak organizatori očekuju preko 15.000 sudionika.

Više na poveznici.

Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Razvojne agencije Zagreb za koordinaciju i poticanje regionalnog razvoja.