Grad Zagreb – zelen, inovativan i održiv grad. Grad solidarnosti i jednakih mogućnosti.

Naši projekti

Poruka

Failed loading XML...

Hrvatska preuzela predsjedanje Strategijom Europske unije za jadransku i jonsku regiju i Jadransko-jonskom inicijativom

Hrvatska je preuzela predsjedanje Strategijom Europske unije za jadransku i jonsku regiju i Jadransko-jonskom inicijativom dana 1. lipnja 2023. godine.

Ovo jednogodišnje predsjedanje obuhvaća četiri države članice EU-a (Grčku, Italiju, Hrvatsku i Sloveniju) i šest država nečlanica (Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, San Marino, Sjevernu Makedoniju i Srbiju).

Hrvatska je već jednom ranije predsjedala Strategijom (2015.-2016.), kao i tri puta Jadransko-jonskom inicijativom (2000.-2001.; 2007.-2008.; 2015.-2016.). Trenutno predsjedanje Hrvatske Strategijom i Jadransko-jonskom inicijativom poklapa se s 10. godišnjicom članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Tijekom godinu dana predsjedanja, Hrvatska će imati nekoliko političkih prioriteta. To uključuje prilagodbu strategije novim makroregionalnim uvjetima, jačanje doprinosa strategiji i inicijativi u procesu proširenja Europske unije, završetak procesa revizije Strategije te jače institucionalno povezivanje unutar postojećih makroregionalnih strategija EU-a.

Hrvatska je odredila nekoliko tematskih prioriteta za svoje predsjedanje. To uključuje jačanje otpornosti kroz bolju prometnu, energetsku i digitalnu povezanost, poticanje održivog rasta i turizma te promicanje društvene kohezije putem nove suradnje u području socijalnih pitanja.

Ovo predsjedanje pruža Hrvatskoj priliku da još jednom pokaže odlučnost u rješavanju izazova i da bolje iskoristi potencijal suradnje u makroregiji.

Inauguracijska konferencija hrvatskog predsjedanja održat će se 20. lipnja 2023. godine u hotelu Westin u Zagrebu, dok će najvažniji događaj predsjedanja, 9. godišnji forum EUSAIR-a, biti održan u svibnju 2024. godine.

Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Razvojne agencije Zagreb za koordinaciju i poticanje regionalnog razvoja.